Otoskleros

Otoskleros drabbar ungefär en procent av befolkningen och gör att man får en hörselskada. Det går att höra bättre, trots skadan, med en hörapparat eller genom operation. Det finns dock risker med operation men ungefär 90 procent av alla som opererar sig hör mycket bättre efteråt.


Otoskleros ger hörselnedsättningar

Otoskleros

Sjukdomen gör att hörselbenen immobiliseras vilket gör så att benen inte kan förmedla ljudimpulser lika bra som innan.

Ungefär 80 procent får hörselnedsättningar på båda örat medan 20 procent endast får det på ett öra. Ibland kan otoskleros även leda till tinnitus.

Symptom är hörselnedsättningar, tinnitus och obalanskänsla.

Vilka drabbas?

Orsakerna till sjukdomen är okända men man vet att sjukdomen är ärftlig.

Man har också sett att p-piller och graviditet kan utlösa sjukdomen och antar då att det är något med det kvinnliga könshormonet östrogen som utvecklar sjukdomen. Det är också fler kvinnor än män som drabbas.

Behandling

För att höra bättre kan du använda dig av hörapparat eller så kan du operera örat. Om du har hörselnedsättningar på båda öronen får du alltid hörapparat i inväntat på operation om du väljer att göra det.

Även fast man hör bättre med en hörapparat så slår det aldrig resultatet av en lyckad operation. Ibland kan dock flera operationer krävas. Ungefär 90 procent av alla patienter hör bättre efter operationer.

Under operationen tar man bort de mjuka benbitarna och ersätter dessa med proteser.

Det finns dock risker med operation. En av riskerna är att man kan bli helt döv eller att man hör mycket sämre efter operationen, detta händer dock bara för en procent av alla patienter. Det finns också en risk att utveckla tinnitus på grund av operationen. Man kan även få förändrade smakupplevelser eftersom smaknerven sitter i mellanörat. Detta brukar dock gå över efter ett år och det är sällsynt att smakstörningen stannar kvar livet ut.

Tinnitus

Otoskleros kan förutom hörselnedsättning även orsaka tinnitus. Tinnitus är ljud inuti örat som inte kan uppfattas av andra. Det vanligaste är att man uppfattar en väldigt hög ton. Alla som har otoskleros har dock inte tinnitus. Efter en operation av örat kan en biverkning vara tinnitus, men den även avta helt.