Tinnitus

I Sverige har cirka 15 procent av befolkningen tinnitus. De flesta stör sig inte särskilt mycket på det, men ungefär 1-2 procent upplever sin tinnitus som väldigt besvärlig. För dessa finns det behandling att få.


Symptom – hur låter det?

Tinnitus kan låta olika och variera. Det kan låta som pipljud, brusljud, toner, surr eller visslande.

Hur tinnitus låter beror oftast på orsaken till att du har tinnitus. Om du har fått tinnitus på grund av höga ljudnivåer så är det vanligt att ljudet låter som ett brusljud.

För höga ljudnivåer är den vanligaste orsaken

tinnitus

Högt ljud på konserter är en vanlig orsak till att folk drabbas av tinnitus. Skydda dig genom att använda öronproppar.

I västvärlden är den vanligaste orsaken till tinnitus skador på hörselsinnet på grund av höga ljudnivåer. Dessa ljudnivåer kan ha kommit från buller, krigshandlingar eller musik på hög volym.

Andra orsaker är infektioner, åldrande, läkemedel, öroninflammation, avvikande blodflöde, spänningstillstånd eller överkänslighet för ljud.

Exempelvis vanliga receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra kan orsaka eller förvärra tinnitus. Andra läkemedel som kan påverka är antibiotika, cytostatika, blodtryckssänkande, vattendrivande och antidepressiva läkemedel.

Stress

Vid stress är det vanligt att ljudnivån vid tinnitus ökar.

Det finns flera sätt att behandla tinnitus

Tinnitus kan aldrig botas men kan lindras genom olika behandlingar.

Habituering

Habituering är en behandlingsform där du lär dig hur du bortser från tinnitusljudet.

Hörapparat

80 procent av alla som har tinnitus har även en hörselskada. I dessa fall kan tinnitus lindras med hjälp av hörapparat. Hörapparater uppfattas som lindring eftersom du då hör allt annat mycket tydligare.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

I KBT får du lära dig att acceptera och hantera dina tankar och känslor kring tinnitus. Detta genom övningar som du får pröva i din vardag.

Antidepressiva

Tinnitus kan även orsaka depression, ångest och oro vilket kan behandlas med antidepressiva läkemedel.

Musikterapi

Om du har tinnitus som låter en ton kan musikterapi hjälpa. Om du lyssnar på en speciell form av musik kan frekvenser runt tonen filtreras bort och låta mindre efteråt. Det finns dock inte tillräckligt med forskning om denna behandlingsform än.

Behandlingar utan dokumenterad effekt

Det finns ingen långsiktig dokumenterad effekt av akupunktur, transkutan nervstimulering eller laser. 

Tillfällig tinnitus

Tillfällig tinnitus är vanligt efter exempelvis en konsert med hög ljudnivå.

Detta är då en varningssignal för dig att ljudet var för högt. Denna tillfälliga tinnitus brukar försvinna av sig själv inom några dygn till några veckor.

Om besvären inte släpper har du fått en bullerskada.

Tinnitus i ett öra?

Om du har fått tinnitus i ett öra utan någon självklar orsak till detta så som att du har varit utsatt för hög ljudnivå bör du kontrollera upp detta genom att kontakta en läkare.